This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nagyon komoly világpolitikai összeesküvést hajthatott végre a japán bíró. Vagy pont fordítva.

1978 után másodszor játszottunk nyitómeccset az abszolút esélyes házigazda dél-amerikai szuperhatalom ellen, és másodszor is győzött az igazságtalanság. Akkor két vitatható kiállítás, most egy vitathatatlanul kamu tizenegyes lett a magyarok veszte.

Az elvesztett pontokon túl azonban a következmények jó eséllyel fordítottak lehetnek. Baróti szövetség kapitány csapata Argentínában összeomlott a szívszorítóan fájdalmas szopó után, és két legígéretesebb játékosát nélkülözve simán kikapott a két következő csoportmeccsen. Ezzel szemben Kovács kapitány csapatának önbizalmát inkább megerősítheti a morálisan megnyert meccs, ráadásul Mexikó és Kamerun ellen már játszhat egyik legjobbunk, a brazilok ellen még eltiltott Mandzukics is.

Advertisement

Legyünk ugyanakkor Lázár Jánoshoz méltóan reálisak a saját szerepünket illetően: a tegnapi történetben mi valójában csak statiszták voltunk. A világ nem ránk volt kíváncsi, hanem a brazilokra, akiknek az eredményein még a szokásosnál is sokkal több múlik.

Kinek áll ez érdekében?

Brazíliában októberben választások lesznek és az országot vezető Rousseff elnök asszony inkább bukóra áll. Három és fél éves kormányzása alatt a pár éve még dinamikusan fejlődő brazil gazdaság hullámvölgybe került, ki tudja, hol áll meg? A pénzemberek leginkább a piaci beavatkozásra erősen hajlamos elnöknőt teszik felelőssé a gyenge gazdasági teljesítményért. A brazil piac már világgazdasági értelemben is komolyan értelmezhető cucc, a tőzsdei árfolyamok szerelmesei ezért Hong Kongtól New Yorkig mindenhol a kormányváltásban bíznak.

Advertisement

A világbajnokság minden szakértő szerint eldöntheti a választást is. Ha Neymarék megnyerik a vb-t, akkor Rousseffnek lehet még esélye újraválasztatnia magát, ha viszont elbukják, akkor szinte biztosan magukkal rántják az elnöküket is. A válogatott és a tőzsde szereplése fordítottan arányos: minden bombagól és nagy nehezen értékesített kamutizenegyes gyengíti, a túloldalon minden Marcelo öngól erősíti a piacot.

Kormány vs befektetők vs Blatter vs Platini

De a brazilok szereplése nem csak az ország elnökének és a karvalytőkének húsbavágó, hanem a FIFA-nak is. Azon belül leginkább talán Blatter elnöknek.

Advertisement

A brazilok eleve a foci braziljai, nagyon sokan csak miattuk ülnek le meccset nézni. Ráadásul most házigazdák is, akiknek a szereplése minden vb-n kulcskérdés. A helyi érdeklődés fenntartása miatt állítólag a nemzetközi szövetség mindig ezen izgul, akármilyen nehéz elképzelni, hogy a tegnapi kegyes győzelem hatására brazilok milliói cuppannak majd rá hétfőn az Irán-Nigériára. De kereskedelmi szempontból nyilván tényleg előnyösebb ha mondjuk a hollandokkal a brazilok játszanak nyolcaddöntőt, mint ha a horvátok.

Az üzleti befektetőkkel és a brazil ellenzékkel szemben, viszont a kormánnyal és a real ellen spekulálókkal együtt, elvileg a FIFA-nak is eminens érdeke a szambabajnokok eredményes szereplése. De hogy a világ ezen a vonalon se legyen olyan unalmasan egyszerű, éppen a világbajnokság kezdetére eszkalálódott a szövetségen belüli hatalmi harc, amelynek főszereplői a FIFA-t leginkább megtestesítő Blatter elnök, a pozíciójára hajtó európai focivezér Platini, valamint a nyolc év múlva esedékes vb-t mind a kettőjük lefizetésével megszerző katari olaj-gengszterek. Úgy tűnik, hogy Blatter éppen deffenzívában van, és biztos, hogy nagyon érzékenyen érintené a házigazda kiesését esetlegesen követő botrány és/vagy érdektelenség. Prolicenszes diplomata legyen a talpán, aki ebből kisakkozza az érdekszövetségeket és elhelyezi a mátrixban Nisimura bírót!

Advertisement

Abba az összefüggésbe már bele se merek gondolni, hogy a legjelentősebb dél-amerikai állam elnöknőjének gólöröme sötétzöld kosztümben hogyan rímmel a legjelentősebb európai állam elnöknőjének korábbi gólörömére világos zöld kosztümben.

Illustration for article titled Nagyon komoly világpolitikai összeesküvést hajthatott végre a japán bíró. Vagy pont fordítva.
Advertisement
Illustration for article titled Nagyon komoly világpolitikai összeesküvést hajthatott végre a japán bíró. Vagy pont fordítva.

Share This Story

Get our newsletter