Mit kíván az összes nemzet? Világbajnokságot több osztályban! Több meccset! A hazai pálya és a tizenegyesek eltörlését!

A focirajong√≥ telhetetlen, √©s m√©g az embereml√©kezet √≥ta legjobb vil√°gbajnoks√°g k√∂zben, a Costa Rica ‚Äď G√∂r√∂gorsz√°g l√°z√°ban √©gve is felmer√ľl a k√©rd√©s: mit k√©ne rajta m√©gis v√°ltoztatni. √öj szab√°lyok a vb-tŇĎl f√ľggetlen√ľl is indokoltak lenn√©nek, a h√ľlye b√≠r√≥ kiv√°lt√°sa elektronik√°ra glob√°lis ig√©ny, √©s sim√°n lehet, hogy a leshat√°rt se a f√©lp√°ly√°n√°l k√©ne megh√ļzni, hanem a t√©rfelek k√∂zep√©n. Tekintettel az √ľnnepi idŇĎszakra, ezeket most √°tmenetileg f√©lretessz√ľk, √©s kifejezetten a csak a vil√°gbajnoks√°gra vonatkoz√≥ lehetŇĎs√©geket vizsg√°ljuk. Hossz√ļ, viszont forradalmi jelentŇĎs√©gŇĪ poszt k√∂vetkezik.

1. Párhuzamosan több világbajnokságot!

Minden vil√°gbajnoks√°gon elŇĎker√ľl, hogy n√©zhetetlen√ľl gyenge csapatok veszik el a helyet sokkal jobbakt√≥l. Ez √©ppen id√©n kev√©sb√© igaz, mint kor√°bban, √©s Ibrahimovics hi√°ny√°t√≥l eltekintve az√©rt t√ļl lehet l√©pni a sv√©d, az ukr√°n vagy a t√∂r√∂k v√°logatott hi√°ny√°n. Kor√°bban viszont eg√©szen kiv√°l√≥ francia, holland, uruguay-i, orosz v√°logatottak cs√ļsztak le, √©s ebben a rendszerben lesz m√©g ilyen m√°skor is. Honduras vagy Kamerun pedig most sem hi√°nyzott volna.

Advertisement

A b√©n√°k a ter√ľleti elv √©rv√©nyes√≠t√©se miatt ker√ľlnek be, ami √∂nmag√°ban helyes c√©l, att√≥l vil√°g a bajnoks√°g, hogy a lehetŇĎ legt√∂bb ter√ľletrŇĎl √©rkeznek r√°. De az eszk√∂z rossz.

A megold√°s a j√©gkorongos mint√°ra kialak√≠tott, t√∂bb szintŇĪ vil√°gbajnoks√°g lehetne, √©rtelemszerŇĪen feljut√°ssal √©s kies√©ssel. Ki k√©ne pontosan sakkozni, de szintenk√©nt tizenvalah√°ny csapat tŇĪnne indokoltnak. Nem lenne k√∂telezŇĎ n√©gyzetsz√°mnak lennie, mert nem kell felt√©tlen√ľl felezŇĎs kies√©ssel rendezni. Az alacsonyabb oszt√°lyokban √≠gy indulhatn√°nak a jelenlegi rendszerben vb-szerepl√©sre es√©lytelen v√°logatottak is, mint pl. a magyar.

Advertisement

Van a vil√°gbajnoks√°gnak az a romantikus gy√∂ny√∂rŇĪs√©ge, hogy egyszer csak j√∂n Costa Rica, senki nem tudja, hogy honnan, ŇĎk maguk se tudj√°k, de kiverik az olaszokat meg az angolokat. Ez a lehetŇĎs√©g ettŇĎl m√©g elvileg ugyan√ļgy megmaradna, de t√©ny, hogy kicsiknek sokkal t√∂bb meccset k√©ne nyernie a feln√∂v√©shez. Nem lenne ez olyan rettenetesen nagy baj, nincs mindig D√°vidnak igaza G√≥li√°ttal szemben, l√°ttuk m√°r a g√∂r√∂g√∂ket Eb-t nyerni.

Sokkal nehezebb k√©rd√©s, hogy a selejtezŇĎk megszŇĪn√©s√©vel mi t√∂rt√©nne k√©t vil√°gbajnoks√°g k√∂z√∂tt. A selejtezŇĎknek k√©t fontos funkci√≥ja van, a csapat√©p√≠t√©s √©les meccseken √©s a n√©gy √©vvel kor√°bbihoz k√©pest aktu√°lisabb erŇĎviszonyok bel√∂v√©se. Erre nincs t√∂k√©letes megold√°s, tal√°n olyasmit lehetne kialak√≠tani, mint amivel angol bajnoks√°gok k√∂z√∂tti mozg√°sokat oldj√°k meg, teh√°t sok csapatot √©rinten√©nek az oszt√°lyoz√≥k. √ćgy v√©geredm√©nyben megmaradn√°nak a selejtezŇĎk, de az igaz, hogy azokb√≥l a csapatok egy r√©sze kimaradna.

Advertisement

√ćgy a vb-k k√∂z√∂tt is minden csapat nagyj√°b√≥l a saj√°t szintj√©rŇĎl kapna ellenfelet. Elmaradn√°nak a magyar-holland √©s a magyar-san marinoi meccsek, viszont a negyedoszt√°lyban marad√°s√©rt m√©g t√∂bbsz√∂r j√∂nn√©nek a finnek. Meg tal√°n a jord√°nok, ha ezt se kontinent√°lis alapon rendezn√©k, ami ellen igaz√°b√≥l csak az idŇĎeltol√≥d√°s sz√≥l.

2. Csapatonként több meccset!

Az elŇĎzŇĎekbŇĎl valamennyire k√∂vetkezne, de b√°rmilyen lebonyol√≠t√°s mellett is abszurd, hogy a r√©sztvevŇĎ csapatok fele h√°rom meccset j√°tszik. A vil√°gbajnoks√°gok kezdet√©re 32 orsz√°gnyi sz√≠v √∂lt√∂zik √ľnneplŇĎbe, sz√°zezrek utaznak f√∂ldr√©szeken √°t, afrikai √°llamok mozgatnak doll√°rmilli√≥kat nejlonszatyrokban. Hogy azt√°n h√°romszor kilencven perc ut√°n v√°rhassanak √ļjabb n√©gy √©vet. Ezt is orvosoln√°k a helyoszt√≥k.

Advertisement

Nem seg√≠ten√©nek azonban azon a probl√©m√°n, hogy az egyenes kies√©s szakaszokban egyetlen elsz√ļrt meccsel is ki lehet esni. Egyetlen meccset pedig a legjobbak is elsz√ļrhatnak. Felmer√ľl ez√©rt, hogy olyan lebonyol√≠t√°s legyen, ami ezt kiiktatja. Lehetne csoportokban j√°tszani sokkal t√∂bbet vagy lehetne a p√°ros√≠t√°sokat t√∂bb meccsen eld√∂nteni. Tal√°n maga a d√∂ntŇĎ az egyetlen kiv√©tel, a cs√ļcspontot valahogy a lebonyol√≠t√°sban is meg k√©ne tartani.

3. A négyéves ínségek rövidítését!

Tal√°n a legnehezebb k√©rd√©s a vb-k sŇĪrŇĪs√©ge. √Čvente, de tal√°n m√©g k√©t√©vente is t√ļl sŇĪrŇĪ lenne, k√∂nnyen elvesz√≠ten√© a jelentŇĎs√©g√©t. De n√©gy √©v kihagy√°s m√©gis t√ļlz√°s. EgyszerŇĪen t√ļl sokat kell v√°rni a szurkol√≥knak, √©s t√ļl kev√©s f√©r bele egy j√°t√©kos p√°lyafut√°s√°ba.

Advertisement

Valamit pótolnak a köztes Európa-bajnokságok, de azért az nem az igazi. Most éppen Mexikó, Kolumbia, Chile, Ghána mutatta be, hogy a vb mennyivel több, mint az Eb + Brazília + Argentína.

T√©ny, hogy l√©tezik a vil√°gban egy alapvetŇĎen n√©gy√©ves bioritmus, sz√∂kŇĎ√©v, olimpia, v√°laszt√°sok, iskolai terminusok. A k√©t√©ves ciklusok is val√≥j√°ban n√©gy√©vesek f√©lidŇĎvel. Mindezek ellen√©re, dacolva az √∂sszes vonatkoz√≥ beidegzŇĎd√©s√ľnkkel, meg k√©ne sz√ľntetni a kontinent√°lis bajnoks√°gokat √©s h√°rom√©vente kellene vil√°gbajnoks√°gokat rendezni.

Advertisement

4. Több helyszínt! A hazai pálya eltörlését!

Mivel a glob√°lisan legn√©pszerŇĪbb k√∂z√∂ss√©gi sz√≥rakoz√°s bŇĎven nagypolitik√°r√≥l √©s doll√°r csili√°rdok eloszt√°s√°r√≥l sz√≥l, a k√∂vetkezŇĎ k√©t vil√°gbajnoks√°g sajnos rettenetes helysz√≠neken lesz. Oroszorsz√°gban √©s Katarban is undor√≠t√≥ alakok uralkodnak, undor√≠t√≥ politikai rendszerben, sz√©gyen ŇĎket a vil√°gbajnoks√°ggal legitim√°lni. De ettŇĎl f√ľggetlen√ľl se k√∂nnyŇĪ elk√©pzelni nemzetk√∂zi n√©p√ľnnep√©lyt Nyizsnyinovgorodban vagy a katari sivatagban.

Advertisement

A vil√°gbajnoks√°ghoz sz√ľks√©ges infrastrukt√ļra felh√ļz√°sa m√©g demokr√°ci√°kban is nagyon k√©ts√©ges v√°llalkoz√°s. Ez Braz√≠li√°ban is elsŇĎsorban szabadrabl√°sr√≥l √©s eszement pazarl√°sr√≥l sz√≥l. A Magyarorsz√°g m√©retŇĪ Portug√°lia kicsit beleroppant a 2004-es Eb megrendez√©s√©be, Lengyelorsz√°gra √©s Ukrajn√°ra is t√∂k felesleges megastadionok zuhantak r√°. (√Čs term√©szetesen a jelenlegi lebonyol√≠t√°shoz se kellene 12 helysz√≠n, csak kevesebb helysz√≠nnel kevesebbet lehetne lopni).

A vil√°gfutball vezetŇĎi t√∂bbs√©g√ľkben korrupt ingyen√©lŇĎk. M√©gis akad k√∂z√∂tt√ľk, akinek lehet j√≥ √∂tlete. Ilyen volt Platini √ļj√≠t√°sa az Eur√≥pa-bajnoks√°gok rendez√©s√©re, amit 2020-t√≥l nem egy orsz√°gban, hanem a f√∂ldr√©szen mindenfel√© egyszerre fognak megrendezni.

Advertisement

Ugyanezt a m√≥dszert k√©ne alkalmazni a vil√°gbajnoks√°gokra. Egy-egy n√©gyes csoport meccseinek megrendez√©s√©be egyetlen orsz√°g se rokkanna bele. Tov√°bb√° ki lehetne k√ľsz√∂b√∂lni vele a hazai csapat problematik√°t.

A hazai csapat automatikus r√©szv√©tele, √©s mindenf√©le nem hivatalos t√°mogat√°sa m√©g akkor alakult ki, amikor nem utaztak szurkol√≥k t√∂megei egy-egy v√°logatottal. A lel√°t√≥kat hazai n√©zŇĎkkel lehetett csak megt√∂lteni, akik k√©t idegen csapat meccs√©re csak akkor vettek a dr√°ga jegyekbŇĎl t√≠zezr√©vel, ha egy√©bk√©nt is be voltak vadulva a saj√°tjaik sikereitŇĎl. M√©g a '82-es spanyolorsz√°gi vb-n is helyiek voltak t√∂bbs√©gben ak√°r az angolok, a n√©metek vagy a franci√°k meccsein is.

Advertisement

Ma m√°r a saj√°t f√∂ldr√©sz√ľk√∂n sok t√≠zezer, √©s transkontinent√°lis viszonylatban is t√∂bb ezer szurkol√≥ k√≠s√©ri el a v√°logatottak t√∂bbs√©g√©t. Ňźk megt√∂ltik a lel√°t√≥kat √©s jelentŇĎs bev√©telt hoznak a rendezŇĎ v√°rosoknak. Ha a vb-t egyszerre t√∂bb orsz√°gban rendezn√©k, akkor azt ‚Äď a jelenlegi rendszert √©ppen megford√≠tva ‚Äď √ļgy k√©ne lebonyol√≠tani, hogy hazai csapat egy√°ltal√°n ne legyen. Mi√©rt ne rendezhetn√©nek Ri√≥ban √©s Sao Pauloban csoportmeccseket √ļgy, hogy k√∂zben a brazil v√°logatott Buenos Airesben vagy Montevideoban j√°tszik?

5. A nyomorult tizenegyesek eltörlését!

A tov√°bbjut√°sr√≥l d√∂ntŇĎ tizenegyesek egyetlen elŇĎnye, hogy a nŇĎk arra j√∂nnek be a szob√°ba, √©s ha m√°r anyakor√ļak, akkor letesznek a t√©v√© el√© egy t√°l s√ľtem√©nyt is. A rendszer minden m√°s szempontb√≥l indokolatlan. Igazs√°gtalan, komolytalan √©s piti√°ner. A foci megcs√ļfol√°sa.

Advertisement

Hazugs√°g, hogy nincsen m√°s megold√°s! Aranyg√≥lba torkol√≥ v√©gtelen√≠tett hosszabb√≠t√°snak k√©ne d√∂ntenie, √©s nem kell beros√°lni a v√©gtelen√≠t√©stŇĎl. Ha a hosszabb√≠t√°sban, elŇĎre meghat√°rozott idŇĎk√∂z√∂nk√©nt, egyre kevesebb j√°t√©kost lehetne p√°ly√°n tartani, akkor egyetlen meccs sem tartana √∂r√∂kk√©. Mondjuk negyed √≥ra ut√°n lej√∂n egy-egy j√°t√©kos. Azt√°n megint, √©s √≠gy lemennek tal√°n 5-5 j√°t√©kosig, ami mellett m√°r n√©h√°ny percen bel√ľl valaki mindenk√©ppen g√≥lt fog lŇĎni.

Ezzel persze mindenf√©le vari√°ci√≥s lehetŇĎs√©g felmer√ľl, p√©ld√°ul ilyen szab√°ly mellett el√©g indokoltnak tŇĪnik az ak√°rh√°ny csere, sŇĎt a visszacser√©l√©s enged√©lyez√©se is. EzekrŇĎl √©rdemes vitatkozni, de k√∂zben egyetlen l√°tsz√≥lagos ellen√©rvtŇĎl nem szabad visszariadni: a t√©v√© csatorn√°k mŇĪsoridej√©tŇĎl. Alkalmazkodni fognak.