This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A vb 7 nagyszerű titka és egy ráadás

Illustration for article titled A vb 7 nagyszerű titka és egy ráadás

A szakzsargonjai miatt is méltán népszerű magyar sportújságírás egyik remek fordulata a titkos favorit. Mi abban a titok, amit éppen mindenki orrára kötünk? (A titkos favoritnak viszont semmi köze a fekete lóhoz, utóbbi ismeretlen szeplőt jelent, hiába próbálja Plankó Gergely szemantikai káoszba taszítani a szakirodalmat).

Advertisement

Annyi mozgástér azért a legszigorúbb sporttudományos keretek között is megengedhető, hogy a favorit, főleg ha titkos, nem kizárólag az aranyesélyest jelenti, hanem általánosabban a siker lehetőségét. Világbajnokságon a négybe jutást.

Az idei vb azért tűnt előzetesen minden korábbinál izgalmasabbnak, mert a „nagy" avagy „végső" esélyesek is többen voltak a szokásosnál (brazilok, argentinok, spanyolok, németek), és a további hagyományos menők (hollandok, olaszok, franciák) mellett még legalább hét titkos is volt. Uruguay, Belgium, Chile, Horvátország, Svájc, Kolumbia és Mexikó – a vb előtt úgy tűnt, hogy nagyjából ebben az erősorrendben. Afrika, Ázsia sehol.

Advertisement

A titkosok legnagyobb hátránya, hogy ők is tudnak a hype-ról, sőt ők tudnak róla csak igazán. Először talán a szurkolók mernek nagyot álmodni, vagy a sajtó, de lehet, hogy a játékosok, a szakvezetők, mindegy, a végén úgyis egymást hergelik. Ahol jelentős sikerre számítanak, oda szükségszerűen hirtelen rengeteg ember gravitál, játékos és reklámügynökök, újságírók, szponzorok, politikusok, pornószínésznők. Egy szürke hétköznapon Bognár Györgyök és Kardos Józsefek ébrednek arra, hogy országos sztárok lettek. És még hozzá a nemzet reménységei. Futballista váll legyen a stoplis talpán amelyik elbírja a felelősséget.

Mindig az a kérdés, hogy az érintettek mihez kezdenek ezzel. Hogyan küzdenek meg a nárcisztikus kihívásokkal, mekkorára nő a hübrisz? Általában nagyra és ezért a vége majdnem mindig csúnya bukó. Volt ilyen történetből már gyilkosságig fajuló dráma is, húsz évvel ezelőtt Kolumbiában.

Advertisement

Az igazi meglepetés most az, hogy az idei titkosok Uruguay kivételével egyelőre mind nagyszerűen szerepelnek. Persze akármilyen meggyőzőek a braziloktól pontot szerző mexikóiak vagy a világbajnokot kiverő chileiek, ettől még a legnagyobb esély továbbra is Brazília – Németország és Hollandia - Argentína elődöntőkre van. De akárhogy is alakul, nagyon úgy tűnik, hogy a veszélyeztetett csapatok helyén kezelték saját lehetőségeiket. Ez félgyőzelemnél többet hoz nekik, és izgalmas meccseket, tehát teljes győzelmet nekünk.

És az igazi bónusz, hogy idén még a titkos favorit komplementerét, a nyilvánosan reménytelennek deklarált, és így felesleges terheitől megszabadított csapatot is megkaptuk. Az angol válogatottat a vb előtt kivételesen reális szerénységgel értékelte saját nyilvánossága, és ennek megfelelően alázatos, remek futballal kapott ki. Így kell ezt csinálni!

Share This Story

Get our newsletter